Zes redenen om voor de P6 te kiezen

      Geen reacties op Zes redenen om voor de P6 te kiezen
Reading Time: 2 minutes

De P6 is een nieuw instrument dat helpt inzicht te geven in persoonlijkheid en gedragsvoorkeuren. Het is in die zin een concurrent voor populaire tests als MBTI en de diverse kleurenscans. In dit artikel zes redenen waarom u als professional de overstap zou moeten maken.

1. Omdat het beter werkt
Er is een veelheid aan persoonlijkheidsmodellen op de markt en de een werkt beter dan de ander. De HEXACO (waar de P6 op gebaseerd is) komt als beste uit de test. Een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek laat zien dat de HEXACO het meest betrouwbaar en meest gedetailleerd beeld geeft van hoe iemand in elkaar zit. En als professional wil je uiteraard het beste instrument (lees hier waarom de P6 beter werkt).

2. Toegang tot kennis
Vrijwel alle populaire instrumenten staan los van de wetenschap en daarmee los van de constante stroom van kennis en inzichten die de wetenschap produceert. De dimensies van de P6 zien we terug in onderzoek naar bijvoorbeeld leiderschapsgedrag of het houden aan veiligheidsprotocollen. Wil je weten hoe persoonlijkheid samenhangt met burnout of met de bereidheid te veranderen? Iemand heeft er onderzoek naar gedaan! Gebruik van de P6 opent de deur naar die kennis.

3. Toekomstvastheid
De markt wordt volwassener en de klant kritischer. Steeds vaker krijgen managers goed psychologie onderwijs en weten wat wel en niet werkt. Daarbij komt het feit dat steeds vaker de eis wordt gesteld evidence based te werken (bij mijn laatste grote klus werd ik bijvoorbeeld gevraagd wetenschappelijke referenties te geven bij mijn advies). Populaire tests hebben daardoor een beperkte houdbaarheid. Met de P6 ben je voorbereid op de toekomst.

4. Echte resultaten
Populaire tests zijn niet voor niets populair. Mensen worden enthousiast en raken in gesprek. Maar dan? Enthousiasme op korte termijn blijkt weinig te zeggen over resultaten op langere termijn. Hier laat de kwaliteit van instrumenten (punt 1) zich gelden. De P6 geeft inzichten die stabiel blijken en een goede basis vormen voor (aantoonbaar) effectieve interventies.

5. Integratie werkomgeving
De P6 biedt de mogelijkheid een directe koppeling te maken tussen aspecten van de werkomgeving en persoonlijkheid. Dit biedt een veelheid van mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling (effectiever omgaan met de uitdagingen die een specifieke werkomgeving voor een specifieke medewerker creëert) en selectie (de match tussen werkomgeving en de persoonlijkheid van een kandidaat). Wanneer een heel team de P6 gebruikt, kan de informatie over de werkomgeving geaggregeerd worden om zo een redelijk betrouwbaar beeld van cultuur en werkomgeving te vormen (lees meer over samenhang persoonlijkheid – werkomgeving). Dit kan een ingang zijn om te praten over dat waar het echt om gaat.

6. professionaliteit.
Professioneel betekent volgens het woordenboek ‘het op een serieuze manier zijn werk verrichtend’. Als synoniemen worden genoemd: vakkundig en beroeps. Als je met mensen werkt, dan betekent professionaliteit ook: gebruik maken van instrumenten die hoogwaardig zijn (punt 1) en effectief (punt 4). Zie jij jezelf als een echte professional, dan maak je de stap naar de P6.

Waarom de P6 en niet de klassieke HEXACO? Onder de motorkap is er weinig verschil met de klassieke HEXACO, de uitkomsten zijn identiek. Het verschil zit in hoe de uitkomsten worden vertaald in rapportages. Een belangrijk punt van aanpassing is bijvoorbeeld het waarde-/oordeelsvrij maken van de rapportages (lees ook dit artikel). In de P6 is de HEXACO vertaald naar een format dat bruikbaar is voor een veelheid aan toepassingen in organisaties (zie beschrijving).

Download gratis whitepaper P6/Hexaco

Ben je nog niet overtuigt? Neem dan contact met ons op!

Wil je aan de slag? Doe mee met de certificering!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *